YETİŞTİRİCİLİKTE VİRÜS HASTALIĞI NEDEN ÖNEMLİDİR?

    Yüksek verimli ve kaliteli turunçgil ürünü almanın ilk şartı virüs ve virüs benzeri hastalıklardan arındırılmış, sağlıklı, adına doğru, kaliteli turunçgil fidanlarıyla bahçe tesis etmektir. Başlangıçta yapılacak bir hata ileriki yıllarda telafisi güç sorunlar ortaya çıkarır.

     TURUNÇGİL FİDANINDA ARANAN ÖNEMLİ ÖZELLİK

  1. Adına doğru olması, yani, çeşidin tüm özelliklerini göstermesi,
  2. Ağacın ömrü, ürünün miktar ve kalitesine doğrudan etki eden virüs ve virüs benzeri hastalıklardan ari olmasıdır.

          NEDEN VİRÜSTEN ARİ SERTİFİKALI TURUNÇGİL FİDANI TERCİH EDİLMELİDİR?

  • Turunçgillerde verim ve meyve kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden birisi ağaçların virüs ve virüs benzeri hastalıklarla bulaşık olmasıdır.
  • Bu güne kadar, dünyanın çeşitli yerlerinde turunçgillerde etkili olan 80’ e yakın virüs ve virüs hastalık bildirilmiştir.
  • Ülkemizdeki turunçgil bahçelerinin hemen hepsinin bir veya birkaç virüs ve virüs benzeri hastalıklarla bulaşık olduğu ortaya konmuştur.
  • Bu hastalıklarla bulaşık ağaçları tedavi edecek bir yol henüz bilinmemektedir.

 

TEK ÇÖZÜM VİRÜS HASTALIKLARINDAN ARINDIRILMIŞ KAYNAKLARDAN ELDE EDİLEN AŞI GÖZLERİ İLE ÜRETİLMİŞ FİDANLARLA BAHÇE TESİS  ETMEKTİR.

Turunçgil yetiştiricisi birçok ülkede bu hastalıklardan temiz fidan ve aşı gözü üretimi ve dağıtımı için “ÇEŞİT GELİŞTİRME PROGRAMLARI” oluşturulmuştur. Ülkemizde de 1980’li yıllarda böyle bir programın alt yapısı Antalya Narenciye Araştırma Enstitüsünde oluşturulmaya başlanmıştır. 1988 yılında faaliyete geçen kontrollü seralarda virüs hastalıklarının teşhisi ve arındırılma çalışmalarına başlanılmıştır. Çalışmalar sonucu “TÜRKİYE TURUNÇGİL ÇEŞİT GELİŞTİRME PROGRAMI” hayata geçirilmiş ve ilk kez 1992 yılında virüsten ari narenciye fidanı üreticilerimize verilmeye başlanmıştır. O yıllarda yapılan bu özverili ve titiz çalışma ekibinde bulunan bizler şimdide TAM TARIM olarak aynı özveri ve titizlikle Türk Tarımına ve meyvecilik sektörüne hizmet etmeye devam ediyoruz.

         KONTROLLÜ SERALARDA VİRÜSTEN ARİ-SERTİFİKALI TURUNÇGİL FİDAN ÜRETİMİNİN ÖNEMİ

  • Palamutlaşma ( Stubborn ) Hastalığına Spiroplazma citri adı verilen mikoplazma benzeri bir organizma neden olmaktadır.
  • citri vektör böceklerle yayılır.
  • Stubborn hastalığı genç fidanlara, fidanlıklarda açıkta yetiştiricilikte kolayca bulaşabilmektedir. Kontrollü seralarda fidan üretiminde bu hastalığı yayan vektör böcek girişi engellenmektedir. Yetişkin turunçgil ağaçlarına hastalığın bulaşma olasılığı düşüktür.